Muistopuhe Ilja Jenni Leinosen hautajaisissa 7.1.2012
Ilja Jenni Leinonen syntyi 26.4.1921 Kuolajärven (Sallan) pitäjän Lampelan kylän Tasalan talossa Edla ja Matti Lampelan viidentenä lapsena. Hänen sisaruksensa olivat Eeli Anselm (s. 1913), Helvi Eveliina (s. 1915), Ville Johannes (s. 1916), Martta Susanna (s. 1918), Eemeli (s. 1924), Matti Heikki (s. 1926), Kerttu (s. 1928) ja Bertta (s. 1930).
Ilja tuli kouluikään vuonna 1928. Suomessa säädettiin oppivelvollisuuslaki samana vuonna, jona Ilja syntyi. Mutta koulujen rakentaminen syrjäisiin kyliin kesti useita vuosia. Lampelan kansakoulu valmistui vuonna 1937. Niinpä Ilja osallistui ensin kiertokouluun, jota pidettiin Tasalan porstuakamarissa, sieltä kiertokoulunpito siirtyi Siivolaan. Sen jälkeen tuli vakituinen opettaja ja kansakoulu toiminta alkoi Janne Niemelän talossa ja siirtyen seuraavaksi Oskari Lampelan taloon. Ilja suoritti niin sanotun supistetun kansakouluoppimäärän.
Hiihtäminen oli 1930-luvulla urheilulaji, jota harrastettiin kaikissa Suomen kouluissa. Ilja menestyi hiihtokilpailuissa niin hyvin, että hän voitti oman sarjansa Sallansuussa pidetyissä kisoissa. Sen ansiosta hän pääsi osallistumaan Lapin koulujen välisiin kilpailuihin Rovaniemelle, jossa hän saavutti toisen palkinnon.
Rippikoulun Ilja kävi Sallansuussa vuonna 1936 kirkkoherra Erkki Koivisto oppilaana. Siihen aikaan oli tapana, että rippikoulu alkoi kesäkuun alussa ja päättyi konfirmaatioon Sallan kirkossa juhannuksena. Rippikoululaiset olivat kortteerissa kirkonkylän taloissa.
Kun rippikoulu oli käyty, työt kotona jatkuivat ilman juhlimisia. Ilja oli kahtena talvena savottakokkina Sallajoen varressa. Tienaamillaan rahoilla hän osti leninkikankaita, muodin mukaisen ulsterin ja uudet kengät.
Kevättalvella 1936 Iljan naapuriin muutti kuusamolainen Kaarlo Viljo Leinonen, joka oli tullut Sallaan savottaan Paanajärven Heikkalan väen mukana ja jäänyt savotasta palatessaan Erkki Lampelan taloon suorittaakseen pienen leimikon. Koska Erkki Lampela oli reilu isäntä, Kalle ei sitten mennytkään enää Paanajärvelle vaan jäi Lampelaan. Niin Ilja ja Kalle tulivat tutuiksi ja ystävystyivät. Kun Ilja palasi Sallajoen savotasta keväällä 1939, he menivät naimisiin. Kirkkoherra Erkki Koivisto vihki heidät Sallan pappilassa 14.4.1939.
Euroopan yllä leijui sodan uhka 1930-luvun lopulla Saksan ja Neuvostoliiton voimakkaan varustautumisen vuoksi. Toiseen maailmansotaan johtaneet tapahtumat alkoivat, kun Saksa ja Neuvostoliitto solmivat hyökkäämättömyyssopimuksen 23.8.1939. Sopimuksen salainen lisäpöytäkirja antoi kummallekin valtiolle luvan laajentaa alueitaan Suomen, Viron, Latvian, Liettuan, Puolan ja Romanian kustannuksella. Noin viikko sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Saksa hyökkäsi Puolaan. Neuvostoliitto miehitti lannistetun Puolan itäosat 17.9.1939.
Saatuaan Saksalta luvan Neuvostoliitto alkoi vaatia Baltian mailta ja Suomelta alueita sotilastukikohtia varten. Baltian maat taipuivat, mutta Suomi varautui pahimpaan kutsumalla armeijansa ylimääräiseen kertausharjoitukseen 10.10.1939. Koska Neuvostoliitto ei saanut Suomelta vastakaikua pyrkimyksilleen, se päätti ottaa tahtomansa väkisin. Marraskuun viimeisenä päivänä 1939 Puna-armeija marssi Suomen itärajan yli Karjalankannaksella, Laatokan Karjalassa, Lieksassa, Kuhmossa, Suomussalmella, Sallassa ja Petsamossa.
Kun Suomen armeijan niin sanottu ylimääräinen harjoitus alkoi, Kalle Leinonen ilmoittautui palvelukseen Sallansuun kasarmilla. Joukkojen perustamisvaiheen jälkeen hänet komennettiin Erillinen pataljoona 17:ään, joka ryhmittyi puolustukseen Sallan Kelsinkäisen vaaraan 2.12.1939. Sittemmin Kalle osallistui Sallan suunnan viivytystaisteluihin.
Talvisodan sytyttyä Lampelan kylän väki lähti hevoskyydeillä kohti Sallan kirkonkylää joidenkin taluttaessa lehmiä mukanaan. Heidän matkansa jatkui autoilla kohti Kemijärveä ja sieltä edelleen junalla Tornionjoen varteen.