Sallan siirtoväki asutettiin
vuosina 1947 – 50
Lapajärven asuttaminen 1  2  3  4  5


Sallan pitäjä oli jäänyt ilman kirkonkylää ja kirkkoa. Puolet pitäjästä oli jouduttu luovuttamaan Neuvostoliitolle solmitussa rauhassa syksyllä 1944.
Kylistä oli jääneet pitäjän luovutetulle alueelle, Ylikurtti, Alakurtti, Vuorikylä, Kuolajärvi, Korja, Sovajärvi, Tuutijärvi, Vuosna, Lampela ja Sallan kirkonkylä.
Näiden kylien ihmiset asutettiin keskelle asumattomia korpia ja metsiä. Keminniemelle sijoitettiin suurin osa entisistä kylistä,  Pahkakumpuun kurttilaiset ja vuosnalaiset, Ahveenselkään tuutilaiset, Vittikkoon ja Varvikkoon vuorikyläläiset, Vallovaaraan kuolajärviläiset, Vaadinselkään ja Varpuselkään kirkonkyläläiset sekä Tuohikylään, Naruskalle korjalaiset, Hautajärven ympäristöön Oulankaan ja Isoviitaan sovalaiset ja Lapajärvelle lampelalaiset.

Kunnan virastot oli sijoitettu Kursun kylän taloihin. Oli myös esillä että Kursusta tulisi uusi kirkonkylä. Se suunnitelma ei toteutunut.
Märkäjärvi sijaitsi keskellä pitäjää, mikä ratkaisi kirkonkylän sijainnin. Kursu olisi keskustaajamana ollut silloin elinvoimaisempi ja vauraampi kaikin puolin. Kylään oli jo ehditty rakentaa Kansantalo, se oli pitäjän ensimmäinen ja ainua julkinen kokoontumispaikka. Kursua ei olleet saksalaiset polttaneet perääntyessään syksyllä 1944.

Suomalaisia yhdisti sota suurta ja ylivoimaista Neuvostoliittoa vastaan. Oli hävitty Karjala, Petsamo ja puolet Kuusamosta ja Sallasta.
Voittona säilyi kansan itsenäisyys ja eikä oltu miehityksen alaisena sodanaikana. Se oli tärkeintä. Henkilökohtaisia tappioita oli jokaisella joka oli asunut sotatoimialueella.  Isoissa kaupungeissa oli ollut venäläisten pommituksia, niissä oli kuollut ihmisiä ja tuhoutunut isoja rakennuksia. Oma lukunsa oli Lappi. Se tuhottiin saksalaisten toimesta Lapinsodassa syksyllä 1944.

Lapajärvi oli osoitettu lampelalaisille uudeksi kotikylän paikaksi. Isännät oli käyneet seutua katsomassa jo ensimmäisen kerran kesällä 1946.
Kursusta oli matkaa alun toistakymmentä kilometriä. Paalut oli isketty metsään, osoittamaan talon paikkaa. Kärrytie oli valmiina Kursunjoki varteen Miljoonapirtille, autolla pääsi Lanssinmäkeen saakka. Metsähallitus oli ennen sotia rakennuttanut ison kämppäkartanon Kursunjoki rantaan. Se oli tullut maksamaan miljoonan, siitä sai nimen Miljoonapirtti.  Sen piti toimia alueelle tulevien savottojen pääpirttinä.

Suunnitelmat muuttui, tuli siirtolaisten asuttaminen. Kämppä sai tehtävän toimia alueen rakentamisen tukikohtana alkuaikoina.
Lampelan Matti vuokrasi Metsähallitukselta toisen pään asunnokseen. Pihassa oli iso talli, jonne lehmät ja hevoset mahduit. Sauna oli jokivarressa. Toisessa päässä asui Inspiirin miehet rakentaen kylään tietä. Kyläläisiä asui kämpällä kun tulit rakentamaan väliaikaisia asuntoja. Heti kun saatiin omia väliaikaisia kämppiä ja saunoja rakennettua, alettiin asumaan niissä. Pirtiltä oli matkaa kylälle useampi kilometri, tienpäähän yli viisi kilometriä. Lampelan Eetillä oli raha-asiat järjestyksessä. Hän rakennutti ns. pikkupuolen kesällä 1947 jossa oli pirtti ja kamari. Muutti siihen tulevaksi talveksi asumaan. Muilla jotka asuit ensimmäisen talven Lapajärvellä, asunnot olivat hyvin vaatimattomia saunapirttejä ja yhden huoneen mökkejä.

Lapajärvellä oli säästynyt sodan tuhoilta syrjäisen sijaintinsa vuoksi Tiikkajan erämaatalo. Sen oli rakentaneet 1932 Hilja ja Pekka Tiikkaja.
Talo oli tehty korkean harjun päälle Lapajärven rantaan. Tiikkajat oli tulleet Lapajärvelle Vanhan Sallan kirkolta, asettuneet ensiksi asumaan 1915 tyhjille jääneeseen ruukinpirttiin. Pekka Tiikkaja oli syntynyt 1875 Nurmeksen Savikylässä Pohjois-Karjalassa. Hänen vaimo Hilja Tiikkaja os. Lepistö oli syntynyt 1884 Kauhajoen Kortesjärvellä Pohjanmaalla. Lapajärvelle oli perheestä jäänyt asumaan pojat Viljo ja vaimonsa Ada sekä Edvin ja hänen vaimo Helmi. Tiikkajan tytöistä Milja meni naimisiin Toivo Lehikoisen kanssa. He saivat rintamamiestilan Isomaasta ja rakensivat kodin sinne. Juho asui Kursussa perheensä kanssa. Tyttäret Hilja ja Taimi muutit Kemijärvelle ja avioiduit sinne.

Lapajärven asuttaminen 1  2   3  4  5
< täältä näet kylään rakennetut talot
kotiin